Yemen'de kahve üretimi İsmaili, Mocha Sanani ve Mocha Mattari olarak üç tip üzerinde gerçekleşiyor. Her biri birbirine benzeşmeyen özel aromalara sahip.Birçok demleme yöntemine ve kavurma profiline uyan bu çekirdekler 2000 metre ve üzeri yüksek irtifalarda Bani İsmail bölgesinde yetişiyor. Kahve üretiminde bölgede yıllardır süregelen geleneksel yöntemler kullanılıyor. Kahve kirazları evlerin damlarında kurutulup tamburlarda çekirdeklerinden ayrılıyor. Peaberry çekirdekler elle tek tek ayrıştırılıyor. Filtre kahveden Türk kahvesine kadar geniş bir yelpazede çok başarılı sonuçlar veriyor.
Peaberry nedir?
Kahve kirazının içerisinde çoğu zaman iki adet kahve çekirdeği bulunur. Tek çekirdek bulunduğunda bu çekirdeklere "peaberry" denilir. Bir kahve ağacından ortalama %5 oranda peaberry çekirdek bulunduğu için bu çekirdekler oldukça kıymetlidir.
KAHVENİN KÜNYESİ
Ülke: Yemen
Bölge: Ismaili
İrtifa: 2000 m.
Çekirdek tipi: Arabica / Peaberry
Hasat Dönemi: Eylül - Ekim
Hasat Yılı: 2023
İşlem: Natural
Aroma: Çikolata, fındık
Lezzet: Toprak
Gövde: Orta
Asidite: Geniş
Tadım Notaları: Dut ve meyvemsi notalar
Demleme önerisi: Filtre demleme yöntemleri, Espresso ve Türk kahvesi
Kavrum: Medium
Tedarik: Delfiano Coffee Beans
Demleme Tavsiyeleri
Kahvenin meyvemsi aromalarını özellikle v60, chemex gibi pour over filtre demleme yöntemlerinde oldukça keskin alabilirsiniz. Türk kahvesi olarakta özellikle klasik çikolata, fındık gibi aromalardan sıkıldıysanız, daha meyvemsi ve farklı bir deneyim arıyorsanız şiddetle tavsiye ediyoruz. Oldukça farklı bir kahve.
V60 Demleme Tavsiyesi
Aşağıdaki demlemeye dair tavsiyeler, bizim başarılı sonuçlar elde ettiğimiz ölçülerdir. Demlenen kahveden beklenen tatlar bizce göreceli bir kavram olduğu için, sizler kendi damak tadınıza göre bu ölçüleri uyarlayabilirsiniz.
Miktar: 15 gram kahve
Öğütme Derecesi: Orta
Su Miktarı: 250 ml.
Su pH: 6-8
Su sertlik: 75-150 ppm
Su sıcaklık: 93-95 °C
Demleme süresi: 2:20 - 2:30 dakika
Demlemeniz beklenenden daha kısa sürede gerçekleştiyse, öğütme boyutunu biraz daha inceltebilirsiniz. Bu süreden daha uzun sürdüyse, öğütme boyutunu biraz kalınlaştırabilirsiniz.
Türk Kahvesi Pişirme Önerisi:
Miktar: Fincan başına 7 gram pudra kıvam öğütülmüş kahve
Su: 70 ml. oda sıcaklığı
Cezveye ilk kahve, sonra suyu koyalım. Bir iki tur karıştıralım. Ocağı açıp orta ateşe aldıktan sonra bir daha karıştırmayalım. Takribi 2-2:30 dakika sonra kahve bir taşım köpürdükten sonra ocaktan alalım, fokur fokur kaynatmayalım. Tüm aromaları alabilmek için 1 dakika kadar bekledikten sonra içebilirsiniz. Afiyet olsun.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.